Mindfulness

Hoog sensitiviteit

Hoog sensitiviteit & Mindfulness

Veel voorkomende eigenschappen en kenmerken van hoog sensitieve personen:
  • je bent zeer opmerkzaam en neemt meer dan anderen details en non-verbale communicatie waar;
  • je hebt meer tijd nodig om een besluit te nemen of een keuze te maken;
  • je hebt meer tijdig nodig om met veranderingen om te gaan;
  • je zintuigen worden eerder geprikkeld (geluiden, geuren, licht, bewegingen, kleuren, vormen, smaken, etc.);
  • je kunt slecht tegen drukte en lawaai, je houdt meer van rust en stilte;
  • je voelt de sfeer in een groep;
  • je ervaart sterk de stemmingen van anderen en wordt hierdoor beïnvloed;
  • je wilt anderen graag helpen, en vergeet hierbij soms jezelf;
  • je bent sneller stressgevoelig, waardoor je minder goed onder druk presteert of als je geobserveerd wordt;
  • je hebt meer dan gemiddeld rust, orde en regelmaat nodig om in balans te blijven.

De levensboom staat voor groei en ontwikkeling en is symbool voor het leven

Hoog sensitieve mensen willen vaak meedoen met de rest. Puur omdat ze dat gewend zijn of omdat de angst om niet mee te kunnen komen en erbuiten te vallen groot is.

Met de feestjes, de drukke banen, overal bij zijn. Maar de ervaring leert dat juist deze groep (eigenlijk ieder mens, alleen de hoog sensitieven onder ons net wat meer) tijd nodig heeft om op te laden, tot rust te komen na inspanning of drukte. Met rust, regelmatig pauze en vooral me-time, zij zich rustiger en meer in balans voelen. Angst om veroordeeld te worden, zwak of kwetsbaar genoemd te worden, speelt hier vaak een rol in. Dus ga je op wilskracht nog een tandje harder aan het werk, wat resulteert in een kort lontje, moeheid, een gejaagd gevoel, angst, nervositeit, labiliteit.

Dit betekent zeker niet dat hoog sensitieve personen geen vol en succesvol leven kunnen leiden, het gaat alleen op een iets andere manier en met meer aandacht de balans tussen drukte en rust, inspanning en ontspanning. En niet in de laatste plaats: kennis en zelfkennis.

Het herkennen en erkennen van je hoog sensitiviteit is de eerste stap. Kennis is hierin belangrijk. En daarna misschien nog wel de belangrijkste stap, het serieus nemen van je hoog sensitiviteit. Als je jarenlang gewend was om door te douwen en vooral niet te luisteren naar de signalen die je lichaam gegeven heeft, kan dit een flinke uitdaging zijn.
Wat belangrijk is om nog even melden; hoog sensitiviteit is geen diagnose of ziekte, alleen een verzameling van kenmerken.

Mindfulness maakt dat je je bewust wordt van je gedachten, gevoelens, lichaamssignalen en patronen. 8 weken lang geef je er prioriteit aan om te onderzoeken, te reflecteren, te mediteren en te kijken naar de balans tussen ontspanning en inspanning in je leven. Meer in het nu zijn, ervaren wat er op dit moment is en daar je keuzes op baseren.

HSP onderzocht..

Omdat HSP een relatief nieuw begrip is, zijn de studies ernaar nog in volle gang. Door onderzoeken waarbij gebruikt werd gemaakt van hersenscans om te kijken welke hersendelen er oplichten bij bepaalde positieve en negatieve prikkels, weten we een aantal interessante kenmerken van het brein van de hoog sensitieve persoon. Maar we weten ook nog heel veel niet. Onderstaand artikel geeft mooi weer hoe het hoog sensitieve brein werkt.

Klinisch psychologe toont hoog sensitiviteit wetenschappelijk aan

Klinisch psychologe professor Elke Van Hoof (Vrije Universiteit Brussel) toont op basis van wetenschappelijk onderzoek aan dat hoog sensitieve personen de wereld op een andere manier beleven dan andere mensen. Ze presenteerde de resultaten op het eerste Internationale Congres voor Hoog sensitiviteit in Brussel.

‘Scans bewijzen het: ze dénken anders.’
‘Ons onderzoek toont aan dat mensen met hoog sensitiviteit (HSP) de wereld op een andere manier beleven dan mensen die de eigenschap niet hebben’
‘Het is een wereldprimeur dat een opleiding en een congres over hoog sensitiviteit kán aan een universiteit’

Breedvoerig onderzoek onder hoog sensitieve personen

Het onderzoek door Van Hoof is uitgevoerd op meer dan 1500 volwassenen tussen de 29 en de 58 jaar. Ondertussen is er bij de KU Leuven ook een onderzoeksproject waarin hoog sensitiviteit bij 800 kinderen wordt onderzocht.

Diepgaande verwerking is het kenmerk van HSP-ers

Uit het onderzoek blijkt dat diepgaande verwerking het belangrijkste kenmerk van hoog sensitiviteit is waardoor overprikkeling, emotionaliteit of subtiliteit in waarnemen kan ontstaan. Diepgaande verwerking legt professor Van Hoof als volgt uit: Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen”.

Hersenen van HSP-ers reageren anders onder de fMRI-scanner

Onder de fMRI-scanneer reageren hoog sensitieve personen anders. Van Hoof: “wat we zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoog sensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’”.

Sterke en zwakke punten van HSP-ers

Voor hoog sensitieve personen zijn er een aantal sterke punten benoemd. Van Hoof: “Afhankelijk van hun intelligentie zien ze sneller patronen. Ze zijn dikwijls creatiever, en ze zijn in staat om meer non-verbale signalen op te pikken. De keerzijde van de medaille is overprikkeling, het risico dat men alles veel persoonlijker opneemt, en mogelijk communicatieproblemen met niet-HSP’ers”.

Een paar mooie boeken…

  • Hoog sensitieve personen’ Elaine Aron
  • ‘Een ding tegelijk’ Rick Hanson
  • ‘Hoog sensitiviteit als kracht’ (voor de lezer die wat meer wil lezen over hoog sensitiviteit en intuïtie) Carolina Bont
  • ‘Werkboek Hoog gevoeligheid & Mindfulness’ Carolina Bont